donderdag 30 januari 2014

Vorderingen in de keuken

In mijn vorige post vertelde ik nog dat we in februari met onze keuken-verander-plannen aan de gang wilde gaan maar onverwacht konden we eerder van start gaan.
Vorige week was mijn man namelijk een paar dagen vrij omdat hij nog niet kon starten bij de klus waar hij voor ingedeeld stond en dat gaf ons mooi de kans om eerder aan de keuken te beginnen.

De foto hieronder laat de oude situatie zien... 
Op zich niets mis met deze keuken hoor maar er waren toch een aantal dingen waar ik me steeds meer aan begon te storen...
Na 10 jaar was ik op de kleur vanille geel wel een beetje uitgekeken, deze schouw heb ik nooit mooi gevonden, de marmeren tegeltjes werden steeds geler en vooral het loslaten van de folie op de kastdeurtjes was het grootste punt. 
















Zoals ik al verwachte koste het geen enkele moeite om de folie van de deurtjes af te halen, met behulp van een verfföhn lag het er zo af. Onder de folie bleken mooie gladde HDF deurtjes te zitten maar een lelijk gezicht was het wel zo!
















De volgende dag kregen alle deurtjes een laagje grondverf en dat oogde al iets beter.
Op de foto hieronder zijn de marmeren tegeltjes ook al verwijderd en is er zelfs al een begin gemaakt met de nieuwe schouw.
















Ik heb het de hele tijd wel over WE... maar dit gedeelte heeft mijn man allemaal gedaan dus alle eer aan hem.
Mijn aandeel stopte nadat alle ideeën, voorbeeld foto's en plannen klaar lagen en gaat pas weer verder als er spullen uitgezocht, gekocht of besteld moeten worden. 
Het zat niet in de planning maar onverwacht moest ik namelijk ook op zoek naar een andere oven en kookplaat.
Zaterdagavond was het nog een behoorlijke rommel in de keuken en ik dacht even makkelijk een paar pizza's in de oven te schuiven maar toen bleek de thermostaat het zo'n beetje begeven te hebben... niet echt lekker, slappe pizza :(

Nu heb ik de oven van de foto hieronder uitgezocht. 
Het enige probleem is dat de bedieningsknoppen van mijn keramische kookplaat ook op het frontje van de oude oven zitten. Ons huis heeft alleen stadsverwarming en daardoor lopen er helaas geen gasleidingen naar ons huis toe dus en ben ik genoodzaakt om toch weer naar een nieuwe keramisch- of inductie kookplaat uit te gaan kijken, gasbrandertjes vind ik mooier.
Ingebouwd komt de oven er dan zo ongeveer uit te zien. 
(foto's van internet)















Zaterdag gaat de eerste verflaag op de deurtjes en gaan we oud Hollandse witjes uitzoeken en bestellen... ben benieuwd of de keuken gaat worden zoals ik het in mijn hoofd heb!

Groetjes, Sas

maandag 6 januari 2014

De boom eruit, bloemen erin!

Als de boom en kerstdecoratie na de jaarwisseling weer opgeborgen zijn vind ik mijn woonkamer altijd weer heerlijk ruim en netjes maar ook best wel een beetje kaal. Nou is dat gevoel meestal van tijdelijke aard dus met een beetje schuiven met spullen en een bos gipskruid was ik weer helemaal tevreden.


















Ik ben gek op gipskruid, gipskruid behoort tot de anjerfamilie. Anjers vind ik altijd een beetje stijfjes en zal ik daarom niet snel kopen maar gipskruid daarentegen weer wel vanwege haar tere, bijna fragiele uiterlijk.
Mijn man had eind december ruim anderhalve week vrij en zo hadden we mooi de tijd om samen een klompenbankje voor in de keuken te maken, dat wil zeggen ik tekende het profiel en bepaalde de maten en hij zaagde, timmerde en schilderde en zo is de keuken ook weer een beetje anders.
Ik heb een tijdje uitgekeken naar een echt oud klompenbankje maar het is met niet gelukt om er een te vinden die 100 % naar zin was, en dan is het toch wel heel er handig als je een man in huis hebt die mijn tekeningen om kan zetten naar een bankje die helemaal naar mijn wens is!
Nu ik het toch over de keuken heb...

We hebben een verander plan voor de keuken gemaakt.... 
Geen rigoureuze plannen hoor, maar er moet wat gebeuren. 
Het fineer van de kastdeurtjes begint los te laten en dat is niet bij één deurtje zo maar wel bij een stuk of vijf.
Nu was ik de kleur toch al een beetje zat dus zo heel erg is het nou ook weer niet.
We gaan het fineer er afhalen met een verfbrander, wat volgens mij zo gebeurt is omdat het grotendeels toch al los zit en dan gaan we de deurtjes wit schilderen. 
De tegeltjes gaan er ook uit en daarvoor in de plaats komen oude witjes en als laatste pakken we de schouw aan... met die schouw ben ik nooit blij geweest, hij is gewoon niet echt mijn smaak. 

Meerdere malen heb ik het internet afgespeurd en ook de foto's van jullie keukens heb ik met veel interesse bekeken en goed bestudeerd.
We zijn er nu wel zo'n beetje uit hoe het moet worden maar nu de uitwerking nog... 
In februari heeft mijn man nog een keer anderhalve week vrij en het is de bedoeling dat we dan gaan beginnen.
Op de foto hieronder kan je op de vaatwasserdeur rechts onder goed zien dat het fineer loslaat.

Wordt vervolgt!
















Fijne week!
Lieve groet, Sas