dinsdag 25 februari 2014

Beschrijving van een gehaakt mandje met een schulprand.

Op Pinterest kwam ik een tijd geleden een foto tegen van een leuk mandje en aangezien de mandjes in de badkamer die ik een keer van textielgaren haakte (KLIK) niet echt mooi meer waren na een wasbeurt besloot ik dat mandje van Pinterest te gaan haken. 

Helaas bleek er geen patroon bij de foto te zitten dus heb ik zelf maar weer wat verzonnen met een resultaat waar ik zelf best tevreden mee ben!
Voor de foto heb ik er even wat knotjes wol in gezet maar het is toch echt de bedoeling dat ze weer in de badkamer komen te staan.


Gisteren plaatste ik deze foto op een Facebook haakgroep waar ik lid van ben en daar kwamen zoveel lieve en leuke reacties op dat ik besloot om het patroon maar uit te gaan schrijven.

Het basis principe van dit mandje is het zelfde als dat van het mandje van textielgaren die ik al vorig jaar al eens geschreven heb (KLIK) alleen heb ik hem nu gehaakt met Lammy Hawaï. Dit is een combi katoen/acryl en voelt heel zacht aan.
Je haakt hem normaal gesproken met haaknaald 6 of 7 maar ik las op een blog van een vrouw die een boodschappen tas heeft gehaakt met dit garen dat als je dit garen met naald 5 haakt je een mooi stevig geheel krijgt. 

Het mandje heeft een diameter van 17 cm en is met omgeslagen rand 10 cm hoog.
Per mandje heb je 1 bol Lammy Hawaï nodig en nog een afstekende kleur voor het schulprandje.  Ik gebruikte voor het mandje kleur nr. 038 (zilvergrijs) en voor de schulprand kleur nr. 005 (wit).
Je haakt hem met haaknaald nr. 5.
Tip... haak strak!!!

Begin met een magische ring (uitleg magische ring).
Ronde 1: haak 3 keerlossen (= 1 stokje) en 11 stokjes. Eindig de ronde met een halve vaste in de 3e losse van de keerlossen. (= 12 stk).
Ronde 2: haak 3 keerlossen en 2 stokjes in elk stokje, het 24ste stokje haak je in de zelfde steek als de keerlossen. Eindig met een halve vaste in de 3e losse van de keerlossen. (=24 stk). 2-2-2-2-2 etc.
Ronde 3: haak 3 keerlossen en 2 stokjes in elk 2e stokje, het 36ste stokje haak je in de zelfde steek als de keerlossen. Eindig met een halve vaste in de 3e losse van de keerlossen. (=36 stk). 1-2-1-2-1-2 etc.
Ronde 4: haak 3 keerlossen en 2 stokjes in elk 3e stokje, het 48ste stokje haak je in de zelfde steek als de keerlossen. Eindig met een halve vaste in de 3e losse van de keerlossen. (=48 stk). 1-1-2-1-1-2 etc.
Ronde 5: haak 3 keerlossen en 2 stokjes in elk 4e stokje, het 60ste stokje haak je in de zelfde steek als de keerlossen. Eindig met een halve vaste in de 3e losse van de keerlossen. (=60 stk). 1-1-1-2-1-1-1-2 etc.
Ronde 6: haak 3 keerlossen en 2 stokjes in elk 5e stokje, het 72ste stokje haak je in de zelfde steek als de keerlossen. Eindig met een halve vaste in de 3e losse van de keerlossen. (=72 stk). 1-1-1-1-2-1-1-1-1-2 etc.
Ronde 7: haak 3 keerlossen en 2 stokjes in elk 6e stokje, het 84ste stokje haak je in de zelfde steek als de keerlossen. Eindig met een halve vaste in de 3e losse van de keerlossen. (=84 stk). 1-1-1-1-1-2-1-1-1-1-1-2 etc.
Je bodem ziet er nu zo uit:


Ronde 8: haak 2 keerlossen en haak in de achterste lussen van elk stokje van de vorige ronde een half stokje zo krijg je en mooi opstaand randje. Eindig met een halve vaste in de 2e losse van de keerlossen. (=84 stk).
 


Ronde 9 t/m 22: haak 2 keerlossen en in elke steek een half stokje. Eindig met een halve vaste in de 2e losse van de keerlossen. 
Na de 22ste ronde was mijn bol bijna op en heb ik de draad afgehecht.


Hecht nu met het mandje naar je toe een andere kleur aan en haak een losse.


Sla 2 steken over en haak in de 3e steek 6 stokjes.


Sla weer 2 steken over en haak in de 3e steek een halve vaste.


Zo haak je het hele mandje rond. 2 steken overslaan, 6 stokjes in 1 steek, 2 steken overslaan, halve vast etc. Eindig de ronde met een halve vast in de losse van je begin. 
Hecht de draden af en sla de rand naar buiten om.

Veel haak plezier!!!!

Groetjes, Sas

17 opmerkingen:

 1. Sas, dit vind ik wel heel mooie gehaakte mandjes ...
  Romantische gezelligheid in huis ...
  Bedankt om het patroon neer te zetten,
  ga ik zeker ook eens proberen,
  ze zijn veel te sfeervol ...
  Lieve groetjes, Valerie ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Sas,
  Wat zijn ze mooi en wat heerlijk dat je zo'n goede beschrijving hebt gemaakt. Er zullen genoeg mensen zijn die deze mandjes nu ook gaan maken hoor, ze zijn echt prachtig. En heel handig voor in de badkamer natuurlijk... Ik denk er over om er ook een paar te maken voor die ruimte... Geweldig!
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ontzettend leuk dat je de moeite hebt genomen om uit te leggen hoe je deze twee mooie mandjes gemaakt hebt.
  Dankjewel hiervoor, ik ga ze dan ook zeker maken!
  Mooie wol ook trouwens!

  Vriendelijke groet, Susan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze zijn mooi. En grijs met wit is altijd een goede combinatie, vind ik. Dat gehaakte schelpenrandje vind ik een mooie oplossing voor de rand aan de Granny square-deken van mij! Ben nu bezig aan de laatste afwerking, eindelijk....Dankjewel voor de duidelijke uitleg!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn dat je het voor ons uitgeschreven hebt bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk voor in ons nieuwe huis, staat in mijn haakmapje. Dank je wel, erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat lief dat je dit wilt delen! Ik vind ze super!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Saskia,
  Wat een super mooie mandjes heb je gehaakt. En wat een werk heb je eraan gehad om de beschrijving te maken en met ons te delen. Ontzettend lief van je.
  Groetjes Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuke mandjes en wat lief dat je het patroon uitgeschreven hebt. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou dit vind ik nou eens lief !!! Ik was al op zoek naar het patroon rtussen alle berichtjes. Nu wacht ik stiekem nog op het patroon van de tas ;) Dankjewel hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. VDan zou ik de tas die ik liet zien opnieuw moeten haken en ik zou niet weten wat ik met twee de zelfde tassen zou moeten haha. Binnenkort ga ik een andere tas maken maar dan meer een zomertas, als ik daar mee ga beginnen zal ik er meteen een beschrijving met foto's van maken. Eerst nog 100 andere dingen afmaken haha.

   Verwijderen
 11. Wat leuk zeg!!! Dank je voor het patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ze zijn GEWELDIG !!
  Alleen voorlopig geen tijd om te haken.
  Zal je patroontje wel even opslaan...wie weet ooit eens......

  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Saskia

  Meid wat een leuke mandjes.
  Ik ben niet zo goed in haken (heb me laatst al een haakboek gekocht) ,maar dit ga ik zeker proberen.
  Leuk!

  Groetjes Janet

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel erg leuk en bedankt voor de duidelijke uitleg ga ze zeker maken

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een berichtje achterlaat!
Lieve groetjes, Sas